Medical Taping

Medical taping is een methode waarbij elastische tape gebruikt wordt om spieren in hun functie te ondersteunen. Het ondersteunt de spieren, zonder daarbij de beweging te beperken. Medical taping wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en behandeling van klachten door overbelasting (zoals KANS, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding (het verminderen van uitstralende pijn), bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden. Medical taping is daarmee een revolutionaire behandelmethode die aanvullend is op de bestaande behandelmethodieken.

De achtergrondgedachte van medical taping is dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren kan dat dus een scala aan klachten en aandoeningen geven.

Medical taping kan ook helpen om klachten ten gevolge van hooikoorts te verminderen. Door de tape op de rug en schouders aan te brengen kan e invloed worden uitgeoefend op de (hulp)ademhalingsspieren en de segmentale relaties in het longgebied.  Na één keer tapen kan er al een duidelijke verbetering optreden, maar soms zijn er meerdere behandelingen (fasen) nodig.

De Curetape die we gebruiken heeft dezelfde rekbaarheid als de menselijke huid. Er wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid. Hierdoor vormt de tape een soort tweede huid. Deze tape kan nat worden zonder zijn functionaliteit te verliezen en heeft een anti-allergische lijmlaag. De tape kun je daardoor probleemloos enkele dagen op het lichaam laten zitten.

Indicaties Medical Taping:

  • spierblessures en verbeteren spierfunctie
  • verminderen van ontstekingen of vochtophopingen
  • corrigeren van lichaamshouding en bewegingsrichting
  • ondersteunen van gewrichten
  • behandelen van klachten door overbelasting (KANS, tennisarm, golfelleboog)
  • opheffen belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer
  • verminderen van pijn
  • verminderen van hooikoortsklachten