Manuele Therapie

Marieke Geven en Cor van Panhuis zijn manueeltherapeuten en ze zijn beide aangesloten bij het NVMT (Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie).

Manuele therapie is bedoeld voor mensen met klachten van het bewegingsapparaat, meestal de wervelkolom, maar ook van gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook wel functiestoornissen genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen.

De manueeltherapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende technieken. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren. Soms gebruikt de manueeltherapeut gedoseerde impulstechnieken. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. De effecten zijn vaak direct merkbaar, je ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en vaak een afname van pijn.

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten kunnen door de manueeltherapeut positief worden beïnvloed:

  • Hoofd– en nekpijn
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib en borstpijn
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • Heupklachten

Zie onderstaande commercial van het NVMT voor meer informatie over manuele therapie