Enkel en voetklachten

Gemiddeld zetten we 4000 stappen per dag. Een blessure aan de voet of enkel die je hierin beperkt kan mede daarom erg vervelend en beperkend zijn. Je kunt worden belemmerd in je werk, sport en hobby en zelfs soms tijdens rust. Gelukkig zijn er vaak mogelijkheden om samen de voet en enkelklachten te verhelpen of te verlichten. Ben je benieuwd naar deze mogelijkheden? Heb je enkel of voetklachten waar je van af wil? Blijf er dan niet te lang mee rondlopen en maak snel een afspraak bij van Panhuis fysiotherapeuten.

Van Panhuis Fysiotherapie Aalten - Maak gerust een afspraak

Soorten voet en enkelklachten

Voet en enkelklachten zijn erg verschillend en kunnen vele oorzaken hebben. Je kunt er bijvoorbeeld last van krijgen door acute, traumatische momenten of door langdurige (over) belasting. Ook een groeispurt, ‘verkeerd’ of anders bewegen of door bijvoorbeeld artrose of andere onderliggende aandoeningen. We helpen je graag bij het ontdekken van de oorzaak en het vinden van de beste behandeling. Je kunt voor veelvoorkomende aandoeningen onderaan deze pagina kijken.

Enkelklachten-vanPanhuis
Enkelklachten-vanPanhuis
Enkelklachten-vanPanhuis

Voorkomende aandoeningen

Andere benamingen: inversie trauma, eversie trauma, enkel verstuiking, door de enkel gaan.

Een voorbeeld van een acute blessure is het verzwikken van de enkel, in 85% van de gevallen verzwik je de enkel naar binnen waarbij er een aantal enkelbandjes aan de buitenkant van de enkel worden uitgerekt of soms kunnen in- of afscheuren. De volgende klachten kunnen voorkomen:

Afhankelijk van de ernst kan er vaak kort na een enkelverzwikking een forse zwelling ontstaan met later een blauwverkleuring rond de enkelknobbel. De enkel wordt stijf, doet pijn maar je kunt er nog wel op staan en ook kan de enkel instabiel aanvoelen. Vaak kunnen wij aan de hand van je verhaal en na het onderzoeken van de enkel een goede inschatting maken van de ernst van de blessure. Samen stellen we een behandelplan op die bij je past. Wat je zelf kunt doen?

  • Koelen van de enkel 15 minuten meermaals per dag, zorg er wel voor dat het koelpack niet rechtstreeks op de huid wordt geplaatst.
  • Zorg voor voldoende rust, leg het been hoog tegen de zwelling, maar probeer daar waar mogelijk binnen de pijngrens te bewegen.
  • Indien lopen erg lastig gaat, maak gebruik van krukken anders ga je mogelijk verkeerd lopen.

Probeer op geleide van pijn zo snel mogelijk weer een normale afwikkeling van de voet te krijgen tijdens het lopen. Indien de enkelbandjes beschadigd zijn, hersteld dit bijna altijd vanzelf. We zullen je hierbij begeleiden en vertellen wat je wel en niet kan doen in elke fase. Zo kunnen we bijvoorbeeld een ondersteunende tape aanleggen die zorgt voor extra ondersteuning van de enkel. Daarnaast is het voor het herstel belangrijk om als snel te beginnen met het trainen van de enkel. Voor sporters raden we vaak aan om na een “zwaarder” letsel de eerste maanden in te tapen tijdens het sporten. Dit helpt een nieuwe verzwikking te voorkomen.

Andere benamingen: achillespees tendinopathie, achillespees tendinose.

De achillespees wordt gevormd door de kuitspier die uit twee delen bestaat, maar samen één pees vormt. De achillespees is de sterkste pees van ons lichaam, maar geeft toch vaak klachten. Bij 2-3 op de 1000 volwassenen en tot 52% van de hardlopers hebben een kans op het krijgen van een achillespees blessure in hun leven. Er zijn tot op heden nog steeds veel vragen over de mogelijke oorzaken van een achillespees blessure net als de fysiologie ervan. Het is aannemelijk dat een korte of langdurige overbelasting een grote rol speelt in deze blessure, voornamelijk bij hardlopen, springen en andere explosieve activiteiten wordt er veel van de achillespees gevraagd, andere risico factoren zijn overgewicht, verandering van ondergrond afwijkende voetstand en/of looppatroon.

Achillespeesklachten zijn op te delen in verschillende type klachten: zo kan de pijn zich bevinden op de hak (insertie tendinopathie), daar waar de achillespees zich aanhecht op het bot. Is er op deze plek ook een dikkere knobbel zichtbaar/voelbaar dan wordt dit ook wel een “Haglundse exostose” genoemd en kunnen de achillespees klachten hiervan een gevolg zijn.

De pijn kan zich ook zon 2 tot 7 cm boven de hak bevinden in het midden van de pees (mid-portion tendinopathie) en tot slot kan ook de slijmbeurs die zich rond de achillespees bevindt ontstoken zijn. De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • Klachten ontstaan langzaam, sluimerend beloop dat steeds iets erger wordt. Zeurende pijn op de hak of wat hoger op de achillespees.
  • Startpijn na periode van zitten of na de nachtrust
  • Bij een slijmbeursontsteking mogelijk een rode, warme en wat gezwollen plek op de achillespees.
  • Indien de klachten langer bestaan kan er zich ook een verdikking in het middengedeelte van de achillespees voordoen zonder de verschijnselen van een ontsteking. Dit heeft te maken met de blessure fase waarin de achillespees zich bevindt.

Allereerst is het belangrijk om een diagnose te stellen over welk type achillespees klacht je hebt! Dit kan door een intake gesprek, lichamelijk onderzoek en ook maken wij altijd een aanvullende echo om onze bevindingen te bevestigen. En bijvoorbeeld te kijken naar de slijmbeurs en de kwaliteit van de achillespees. Indien je pas kort achillespeesklachten ervaart en er nog geen verdikking of dergelijke zichtbaar is volstaat het vaak om je activiteiten aan te passen aan de klachten. Daarnaast kunnen wij je helpen door bijvoorbeeld een hakje in de schoen te plaatsen waardoor de achillespees wat minder op rek komt te staan en zal er gestart worden met oefentherapie.

Indien de klachten langer bestaan, en er een verdikking op de hak of in het middengedeelte van de achillespees aanwezig is kan er naast oefentherapie gebruik worden gemaakt van Shockwave of EPTE. Indien je een afwijkende voetenstand hebt, een pijnlijke knobbel kunnen wij je adviseren om naar Voetencentrum Wender te gaan waar wij veel mee samenwerken op het gebied van voet en enkelklachten. Zij kunnen je dan adviseren in passend schoeisel, zooltjes of andere tips die mogelijk voor verbetering van je klachten kunnen zorgen. Achillespeesklachten zijn hardnekkig, houdt rekening met een vaak langdurig traject.

Andere benamingen: fasciitis plantaris, plantaire fasciitis, fasciosis plantaris, plantaire tendinopathie

Hielspoor is een blessure waarbij de klachten zich onder of rond de hak bevinden. Onder onze voet loopt vanaf de hak naar de tenen een peesplaat, ook de fascia plantaris genoemd. De term hielspoor is ontstaan doordat daar waar de fascia plantaris aanhecht op de hak er soms een verkalking zichtbaar is, een “spoor” element. Deze verkalking hoeft vaak geen klachten te geven, vaak is het de fascia plantaris zelf die geïrriteerd is door overbelasting, verkeerd schoeisel of misschien een afwijkende voetenstand, deze klacht noemen wij dan een fasciitis plantaris. De volgende klachten kunnen voorkomen:

Vaak zijn de eerste stappen in de ochtend erg vervelend, je kunt een wat scherpere pijn ervaren die na een paar passen al afneemt. Naar mate de dag vordert kunnen de klachten ook weer toenemen. Het op blote voeten lopen wordt vaak als niet prettig ervaren, mogelijk speelt de kwaliteit het vetkussentje onder de hak hierbij ook nog een rol.

Pas je activiteiten aan daar waar mogelijk zodat je voet niet te veel belast. Trek een stevige schoen de je voet ondersteunt. Wacht vooral niet te lang om de klachten te laten beoordelen, hoe eerder je er bij bent, hoe groter de kans dat je weer snel van je klachten af bent.

Middels een intakegesprek, lichamelijk onderzoek zullen we proberen de oorzaak van je klachten te achterhalen. Er zal altijd een aanvullende echo van de voet gemaakt worden om te kijken of er sprake is van een hielspoor of een fasciitis plantaris. Nadat wij dit hebben gedaan zullen wij samen met je een behandelplan maken. Voor dit soort klachten is niet specifiek één behandeling die het beste werkt, maar zullen vaak meerdere behandelopties worden ingezet. Hierbij kun je denken aan shockwave, eventueel inlays of het doorverwijzen naar de podotherapeut indien wij vermoeden dat de stand van de voeten van invloed kan zijn en ook rek en krachtoefeningen voor het onderbeen en de voet worden aangeraden.

Andere benamingen: ziekte van Sever Schinz, groeischijfklachten.

Heeft je kind last van pijn aan één of beide hakken? Dan is de kans aannemelijk dat je kind last heeft van Morbus Sever. Dit is de benaming van groeipijn aan de hak bij kinderen. Deze klachten komen vaak voor bij kinderen tussen de 7-15 jaar. Tijdens de groeispurt wordt er hard aan een ontwikkelende groeischijf getrokken. Deze kan hierdoor geïrriteerd raken. De volgende klachten kunnen voorkomen:

Bij Morbus Sever is er pijn te voelen aan de achterzijde/binnenzijde van het hielbeen, de klachten zijn vaak op het ergst tijdens en na het sporten of wandelen. De pijn is stekend of zeurend en trekt vaak weg bij rust. Morbus Sever komt alleen voor bij kinderen die in de groeifase zitten en komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Morbus Sever gaat vaak vanzelf over wanneer de groeifase afgelopen is. Behandeling bestaat uit rust, dit is voor kinderen echter vaak lastig en daarom is het belangrijk om in samenspraak (trainers/ouders etc.) de belasting aan te passen. De podotherapeut kan bij je kind zooltjes aanmeten voor tijdens de ergste groeifase. Naast de zooltjes is het belangrijk om met de fysiotherapeut te werken aan de spieren van de benen en deze soepel te houden zodat de trekkrachten niet te groot worden. Indien de klachten flink zijn afgenomen is een gedoseerde en geleidelijke opbouw van de belasting van belang.

Andere benamingen: mediaal tibiaal stress syndroom, MTSS, scheenbeenvliesontsteking, periostitis, springschenen.

Shin splints een blessure die veel voorkomt bij spring en hardloopsporten. Het is een overbelastingsblessure van de onderbeenspieren die aan het scheenbeenvlies “periost” vasthechten. Mogelijke oorzaken zijn: doorgezakte voet, andere sportschoenen, te snelle/te grote opbouw van sportbelasting, verkeerde hardlooptechniek, of bijvoorbeeld het altijd aan dezelfde kant van de weg hardlopen. De volgende klachten kunnen voorkomen:

De klachten uiten zich vaak in een zeurend of stekende pijn aan het onderste deel van de binnenrand van het scheenbeen die vooral tijdens het sporten optreedt, indien de klachten langer bestaan kunnen deze ook tijdens algemene dagelijks levensverrichtingen gevoeld worden.

Doordat shin plints worden veroorzaakt door overbelasting is het belangrijk om allereerst middels een intake gesprek te achterhalen op wat van manier de overbelasting heeft plaats gevonden. Daarnaast kunnen wij tijdens lichamelijke onderzoek zien of er mogelijk een beperking zit in één van je gewrichten of bij het doen van een hardloopanalyse zien we dat je hardlooptechniek niet optimaal is en kunnen wij je hierin voorzien van tips.

Naast eerder genoemde is het ook van belang om de diepe kuitspieren te rekken en te trainen, deze zorgen namelijk voor de trekkrachten op het periost. Eventueel zou massage en dry needling ondersteunend kunnen werken om de spanning van je kuitspieren te verminderen maar de hoofdoorzaak van je klachten moet altijd worden aangepakt. Ook werken wij nauw samen met Voetencentrum Wender en indien nodig kunnen ze je een ondersteunde zool aanmeten.

Wat kunnen wij doen?

We gaan samen kijken naar de klacht. Naast een diagnose stellen proberen we met je de oorzaak te achterhalen. Dit doen we om in de toekomst de klacht te kunnen voorkomen. Dit gebeurt met een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek. Soms maken we ook gebruik van echografie om ‘in’ de voet of enkel te kijken. Na het gesprek en lichamelijk onderzoek kunnen wij vaak goed inschatten of het nog nodig is om aanvullend onderzoek aan te vragen bij de huisarts. Hierbij kun je denken aan een foto of een MRI-scan, echter is dit vaak overbodig. Ook kunnen we je in overleg verwijzen naar een podotherapeut van Voetencentrum Wender waarmee wij nauw samenwerken.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Op basis van de diagnose maken we samen een plan op maat om naar jouw doelen toe te werken. Binnen onze praktijk hebben we veel mogelijkheden om je zo goed mogelijk te helpen. We zullen je informeren en adviseren over de klacht. Daarbij vormt oefentherapie vaak de basis voor het herstel na een blessure. Vaak is de belastbaarheid van je voet of enkel lager geworden en daarom is een geleidelijk opbouw (verhogen belasting) middels oefentherapie vaak leidend in het herstelproces. Indien nodig kan er naast oefentherapie gebruik worden gemaakt van Shockwave, EPTE of vliegwieltraining. Dit zijn aanvullende behandelmogelijkheden bij peesklachten die vaak voorkomen rondom de voet en enkel. Benieuwd naar de mogelijkheden of wil je behandeld worden? Maak dan direct een afspraak.

Maak kennis met onze specialisten!

Cor van Panhuis - Van Panhuis Fysiotherapie Aalten

Cor van Panhuis
Meer weten?

Kelvin Mateman
Meer weten?

bram-bulsink-vanPanhuis

Bram Bulsink
Meer weten?

mathijs-ebbers-vanPanhuis

Matthijs Ebbers
Meer weten?