Schouderklachten

Het schoudergewricht is een complex gewricht waarbij vaak meerdere factoren een rol spelen indien er pijnklachten ontstaan in en rond het schoudergewricht. Het is dus meestal niet een op zichzelf staande klacht.
De schouder beweegt in een keten van gewrichten; dit is onder andere het schoudergewricht zelf maar ook het sleutelbeen, het schouderblad, de nekwervels en de ribben. De pijn in de schouder wordt vaak op een andere plaats ervaren dan waar het werkelijke probleem zit, bijvoorbeeld in de nek of de bovenarm. Omdat de omliggende gewrichten meespelen dienen deze goed onderzocht te worden om het achterliggende probleem te achterhalen.

Schouderklachten kunnen plotseling ontstaan na een val of onverwachte beweging. Belangrijke factoren voor het ontstaan van schouderklachten zijn: verkeerde houding, langdurige overbelasting, langdurig herhalen van (soortgelijke)bewegingen, werken met de armen boven schouderhoogte of het doen van ongewone activiteiten, werkzaamheden of sport.


Veel voorkomende schouderklachten zijn:

 

 

Rotator Cuff Letsel

De rotatorcuff is een verzamelnaam voor de vier spieren in de schouder die een groot deel van de schouderinstabiliteit op zich nemen. De pezen hechten aan de bovenarm. In een gezonde schouder glijden de pezen soepel tussen het schouderdak en schoudergewricht. Zwakte en degeneratieve veranderingen van de rotatorcuffspieren- en pezen kan in veel gevallen tot schouderklachten leiden.

Wanneer de ruimte tussen het schouderdak en het schoudergewricht te nauw is, komen bij bewegingen de pezen en/of de slijmbeurs in verdrukking, waardoor klachten kunnen ontstaan.
Bij vele mensen wordt deze ruimte vernauwd door veelvuldig (bovenhands) belasten van de schouder, abnormaal bewegingspatroon door nek/schouderklachten, dysbalans tussen de verschillende schouderspieren door bijvoorbeeld pijn of verkalkingen in één van de pezen. Wanneer deze ruimte vernauwd raakt, kan een peesontsteking ontstaan, wat pijnklachten geeft.

De verzwakte rotator cuff pezen kunnen ook scheuren, door een grote kracht, zoals proberen een vallend zwaar voorwerp te vangen, of het optillen van een extreem zwaar voorwerk met een gestrekte arm. Dit kan bij zowel oudere als jonge mensen ontstaan. Echter typische rotator cuff scheuren gebeuren omstreeks de middelbare leeftijd, door degeneratieve veranderingen. De gebieden in de pees die slecht zijn doorbloed zijn speciaal gevoelig hiervoor. Rotator cuff scheuren komen meestal voor in gedeeltes die in aanvang al niet goed doorbloed waren en in de loop der jaren verzwakt zijn door degeneratie en impingment.

Echografie:

Als aanvulling op het fysiotherapeutisch onderzoek maken onze fysiotherapeuten gebruik van echografie om uw klachten zeer nauwkeurig te beoordelen. Zo kunnen wij beoordelen in welke mate er sprake is van een peesirritatie in de schouder, een scheur of een verkalking in de pees. Dit helpt ons de juiste diagnose te stellen en u de behandeling te geven die daarbij hoort.

 

Klachten en verschijnselen:

Pijn in de schouder, krachtsverlies en gevoel van instabiliteit zijn veel voorkomende klachten bij rotatorcuff letsel. Daarnaast kan men moeite hebben met het heffen van de arm, reiken naar voren of opzij, werkzaamheden boven schouderhoogte, tillen en de jas aantrekken. Ook kan er nachtelijke schouderpijn ervaren worden en en door deze nachtelijke schouderpijn kan met moeite hebben met het liggen op de aangedane schouder.

Behandeling en herstel:


Stop tijdelijk met de activiteit die de pijn veroorzaak, vooral bovenhandse bewegingen vermijden. Het schoudergewricht is erg gevoelig voor verstijving en verzwakking, daarom is het verstandig de schouder te blijven gebruiken, maar grote belasting ervan te vermijden.
Specifieke oefeningen voor het trainen van de rotatorcuff kunnen leiden tot weefselherstel, onze fysiotherapeuten kunnen u hierbij helpen.

Kalk in de rotatorcuff pezen kan een zeer pijnlijke en bewegingsbeperkende zaak worden. Shockwave is een behandelingsmethode die mogelijk voor sterke reductie van de klachten kan leiden. Deze behandeling kunt u volgen bij van Panhuis Fysiotherapeuten te Aalten.

 

 

Artrose

Schouder artrose komt voornamelijk voor bij mensen boven de vijftig jaar maar is echter is een minder vaak voorkomende vorm van artrose.

De klachten ontstaan geleidelijk door ouderdom en slijtage. Met de jaren vermindert de kwaliteit van het kraakbeen en treedt er slijtage op. Dit zorgt ervoor dat het schoudergewricht minder soepel loopt en minder ver bewogen kan worden. Verlies van kraakbeen kan leiden tot chronische schouderklachten.

 

Klachten en verschijnselen:


Mensen met schouderartrose ervaren meestal pijn en stijfheid van het schoudergewricht, met name wanneer de  schouder bewogen wordt. Ook is er vaak sprake van start- of ochtendstijfheid. Dit betekent dat de klachten vooral ’s ochtends of na en langere tijd van inactiviteit aanwezig zijn. Men moet even “op gang komen”.

Behandeling en herstel:

Slijtage van kraakbeen is niet terug te draaien. Wel is het mogelijk het kraakbeen zo gezond mogelijk te houden door regelmatig en gedoseerd te bewegen. Onder begeleiding van een van onze fysiotherapeuten kan een oefenprogramma voor de schouder worden opgesteld om de gevolgen van artrose tegen te gaan.

Als dit geen verbetering geeft, kan operatief ingrijpen overwogen worden. Bij ernstig toenemende klachten kan er een schouderprothese geplaatst worden. Voor revalidatie na zo’n ingreep kan u bij een van de therapeuten van Van Panhuis Fysiotherapeuten terecht.

 

 

Schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit houdt in dat de structuren in en rond de schouder niet in staat zijn de kop van de bovenarm op een juiste manier in de kom te fixeren. Vooral bij eindstandige bewegingen dreigt de kop dan uit de kom te schieten, wat flinke klachten met zich mee kan brengen.

Schouderinstabiliteit kan geleidelijk ontstaan of in één keer door een ongeluk of de schouderklachten onstaan na een val. Wanneer de klachten geleidelijk ontstaan is de oorzaak vaak te vinden bij een sport of activiteit waarbij veel bovenhandse (explosieve) bewegingen worden gemaakt. Bovenhandse werpers, tennissers, volleyballers en zwemmers kunnen frequente eindstandige bewegingen de kapsels en banden van het schoudergewricht aantasten.

 

Klachten en verschijnselen:


Kenmerkend voor instabiliteit van de schouder is pijn in de schouder bij het heffen en naar buiten draaien van de bovenarm. De patiënt ervaart dan een gevoel van instabiliteit in het schoudergewricht, met name bij eindstandige bewegingen.

Behandeling en herstel

Het trainen van de schouderspieren heeft in de meeste gevallen een gunstig effect op de stabiliteit van het schoudergewricht. Onze fysiotherapeuten kunnen u helpen met het opstellen van een oefenprogramma en u begeleiden in uw herstel.

 

 

Slap laesie

Het labrum is een bindweefselring in de schouder. Op deze ring hecht de pees van de biceps spier aan. Bij een SLAP laesie, ook wel Superior Labrum Anterior Posterior laesie is het gedeelte van het labrum gescheurd waar de biceps pees op vast zit.

Slap laesies komen vaak voor bij bovenhandse sporters door het veelvuldig bovenhands bewegen van de arm. Door de stand van de schouder bij bijvoorbeeld werpen kan het labrum klem komen te zitten tussen de schouderkom en kop. Wanneer dit gebeurt kan er een scheur optreden in het labrum. Scheuren in het labrum kunnen ook ontstaan door degeneratieve veranderingen, waardoor het weefsel kleine beschadigingen kan krijgen. Bij bovenhandse sporters kunnen deze beschadigingen eerder optreden.

Daarnaast kan er ook acuut een Slap laesie ontstaan bijvoorbeeld na een val op de gestrekte arm. Daardoor komt er een grote trekkracht op de pees van de biceps te staan. Als de pees hard aan het labrum trekt kunnen er ook scheurtjes ontstaan.

 

Klachten en verschijnselen:


Bij een Slap laesie die acuut ontstaat kan een scherpe pijn gevoeld worden in de schouder, waarna de schouder minder goed te bewegen is. De pijn zit dan vaak diep in de schouder.

Bij Slap laesies die geleidelijk ontstaan is deze scherpe pijn in de schouder bewegingsafhankelijk, maar ook voornamelijk bij bovenhandse activiteiten. Men kan het gevoel hebben alsof er iets klem zit tijdens het bewegen boven schouderhoogte of dat er iets klikt of knapt in de schouder.

Behandeling en herstel:

De behandeling kan conservatief of operatief zijn. Dit is afhankelijk van de ernst van de klachten. Conservatieve behandeling heeft waar mogelijk de voorkeur. Bij de behandeling wordt voornamelijk gekeken naar de instabiliteit en functionele beperkingen die de klachten geven.
In overleg met uw fysiotherapeut en orthopedisch chirurg wordt een behandelplan opgesteld. Onze fysiotherapeuten hebben geregeld contact met de chirurgen in de omliggende ziekenhuizen.

 

 

Frozen Shoulder

Een frozen shoulder (adhesieve capsulitis) is het resultaat van een ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder. Hierdoor kan er een verdikking en verkleving van het gewrichtskapsel optreden, wat tot een flink pijnlijke en langdurige klachten kan leiden.

De ontsteking in het gewrichtskapsel die tot een frozen shoulder kan leiden, kan spontaan of door een trauma ontstaan. De klachten ontstaan geleidelijk en kunnen maanden tot enkele jaren aanhouden. Uiteindelijk verdwijnen de symptomen langzaam, maar kan er een lichte bewegingsbeperking aanwezig blijven. Ondanks de langdurige aard van de aandoening is deze niet ernstig en zal de patiënt in de meeste gevallen volledig genezen.

 

Klachten en verschijnselen:

De pijn bevindt zich in de schouder, maar kan uitstralen in de bovenarm. Daarnaast ontstaat er een bewegingsbeperking. Vooral het naar buiten draaien en het heffen van de arm zijn pijnlijk en beperkt. Snelle en onverwachte bewegingen van de arm kunnen hevige pijn geven.

De aandoening onderscheidt drie fasen: Een ‘freezing'(bevriezende) fase, een ‘frozen'(bevroren) fase en een ‘thawing'(ontdooiende) fase.

Behandeling en herstel:

De schouder zal uiteindelijk spontaan genezen en de stijfheid grotendeels verdwijnen. De fysiotherapeutische behandeling is gericht op het (pijnvrij) actief mobiliserend van de schouder en bestrijden van de pijn. Onze fysiotherapeuten kunnen u helpen bij het opstellen van een oefenprogramma en u begeleiden in uw herstel.