Schouderklachten

Klachten van en rond de schouder komen vaak voor. Het is één van de meest voorkomende klachten bij de fysiotherapeut. Vaak is er hierbij pijn rond de schouder en meestal ook in de bovenarm. Belangrijk is dat er een juiste diagnose wordt gesteld. Een schoudertherapeut is hierin geschoold. Een zorgvuldig onderzoek, eventueel aangevuld met een echo van de schouder kan duidelijkheid geven. Onze praktijk is “geschoold” in het behandelen van schouderklachten. Ook na een ongeval of een operatie! Herken je dit?

Van Panhuis Fysiotherapie Aalten - Maak gerust een afspraak

Soorten klachten

De schouder is een ingewikkeld gewricht. Het is het meest bewegelijke gewricht in het lichaam en is een combinatie verschillende gewrichten. De pezen en spieren rondom de schouder zorgen voornamelijk voor het stabiel houden en controleren van deze vele bewegingen. Deze pezen en spieren kunnen overbelast raken en klachten geven. ‘Bovenop’ deze schouderpezen ligt een slijmbeurs. Een slijmbeurs is soort een leeg plastic zakje dat wrijving bij bewegen opvangt. Deze kan ontstoken raken (vaak door kalk in de pezen) en wordt dan een gevuld plastic zakje en neemt ruimte in. Dit kan klachten geven. Daarnaast kun je klachten hebben door beschadigd kraakbeen, bijvoorbeeld na een (sub)luxatie of een ongeval.

Schouderklachten-vanPanhuis
Schouderklachten-vanPanhuis
Schouderklachten-vanPanhuis

Voorkomende aandoeningen

De aard van het ongeval bepaald vaak de mate van de klachten. Een goed onderzoek en echo is bepalend om te zien welke structuren ‘gekwetst’ of beschadigd zijn. Bij twijfel word je doorverwezen voor verder onderzoek.

Andere benamingen: rotator cuff related shoulderpain (RCRSP), subacromiaal pijnsyndroon (SAPS), schouderimpingement.

De pezen en spieren rondom de schouder kunnen overbelast zijn. We spreken dan van een tendinopathie (peesontsteking). Soms is er sprake van kalk in de pezen of in de slijmbeurs. Shockwavetherapie is een indicatie voor deze kalk.

Andere benamingen: gewrichtsslijtage, gewrichtsartrose

Bij het ouder worden kunnen niet alleen pezen, maar ook het schoudergewricht achteruit gaan. De kwaliteit van de pezen wordt minder en de spieren verliezen hun kracht. De pezen kunnen rafelig worden en soms scheuren. Ook het kraakbeen van de schouder kan (langzaam) slijten. Wanneer deze structuren niet meer goed functioneren of ‘slecht’ zijn, de bewegingen beperkt en vooral pijnlijk blijven, kan er een nieuwe schouder geplaatst worden. Uiteraard in overleg met de orthopedisch chirurg. Na een revalidatie bij de fysiotherapeut is het resultaat veelal goed! Er kan weer pijnvrij bewogen worden.

Andere benamingen: capsulitis adhaesiva, adhesieve capsulitis, bevroren schouder

Een ‘frozen shoulder’ is een regelmatig voorkomend schouderprobleem. Meestal na het 50ste jaar en ontstaat heel geleidelijk. De oorzaak is niet bekend. Bij mensen met diabetes (suikerziekte) is de kans groter dat het ontstaat. Het is een soort kapselontsteking waardoor bewegingen beperkt worden. Bewegen is dan pijnlijk omdat de schouder langzaam stijver wordt. Bij de eindstand van de beperkte beweeglijkheid kan dit een heftige pijnscheut geven. Een frozen shoulder geneest normaal altijd vanzelf, maar kan wel tot 1-,1,5 jaar duren. Oefenen helpt de beweeglijkheid te verbeteren, maar het is belangrijk dat de fysiotherapeut eerst de diagnose stelt en aangeeft wanneer en welke oefeningen kunnen starten. Dit traject is vooral ook begeleiden. Ook kan Shock Wave worden toegepast.

Schouderpijn kan ook voorkomen als uitstraling vanuit de nek. Er is dan geen schouderprobleem maar een nekprobleem. Vaak is dan toch de schouderpijn dominant en niet de nekpijn. De fysiotherapeut kan na een zorgvuldig onderzoek hierin uitsluitsel geven.

Het gewricht tussen het sleutelbeen en het schouderblad (de knobbel boven op de schouder) kan na een val op de schouder of bij overbelasting en/of degeneratie ook klachten geven. Een goed onderzoek geeft duidelijkheid over de diagnose en of er een behandeling mogelijk is.

Wat kunnen wij doen?

Na een vraaggesprek waarbij je hulpvraag in kaart wordt gebracht, volgt een onderzoek, eventueel aangevuld met een echo. Als de diagnose gesteld overleggen we deze met je. Vervolgens zullen we samen een behandelplan opstellen. Hierbij staan vaak oefeningen centraal omdat dit vaak het beste werkt bij schouderklachten. Wanneer je dit fijn vindt, geven we je adviezen die je kunt toepassen in je dagelijks leven. We proberen een indicatie te geven over de prognose. Indien nodig verwijzen we in overleg met je huisarts je door naar een orthopedisch chirurg. Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen? Maak dan direct een afspraak.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Zoals aangegeven is oefentherapie een interventie die vaak goed werkt bij schouderklachten. Dit kan aangevuld worden met shockwave therapie, wat we inzetten bij calcificaties en soms bij peesklachten. Daarnaast kunnen ook dry needling, manuele therapie, medical taping, EPTE en vliegwieltraining helpen om je klachten weer onder controle te krijgen. Dit laatste is een specifieke vorm van oefentherapie welke zeer geschikt is voor het herstel van peesklachten. Doordat we de combinatie van echografie, shockwave therapie, EPTE en vliegwieltraining in onze praktijk bezitten, mogen we ons spier-peesspecialist noemen. Deze kennis en kunde kunnen je vaak goed helpen bij schouderklachten. Benieuwd naar deze mogelijkheden of wil je behandeld worden? Maak dan direct een afspraak.

Maak kennis met onze schouderspecialisten!

Cor van Panhuis - Van Panhuis Fysiotherapie Aalten

Cor van Panhuis
Meer weten?

marieke-geven-vanPanhuis

Marieke Geven
Meer weten?