Elleboogklachten

Elleboogklachten ontstaan vaak door overbelasting. Pijn aan de elleboog kan erg vervelend zijn en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Gelukkig kunnen we vaak samen de klacht verhelpen of verlichten. Soms is er verder onderzoek nodig, dan sturen we je in overleg door om verder onderzocht te worden. Heb je elleboog klachten? Bij van Panhuis fysiotherapeuten kun je snel terecht om een passende behandeling op te starten, nadat we samen de oorzaak hebben achterhaald.

Van Panhuis Fysiotherapie Aalten - Maak gerust een afspraak

Soorten elleboogklachten

Elleboogklachten zijn erg verschillend. Je kunt er last van krijgen door acute, traumatische momenten zoals een val, maar ook door langdurige belasting, verdraaiing of bijvoorbeeld artrose of andere onderliggende aandoeningen. Zo kunnen pezen, bandjes, slijmbeurzen, spieren en zenuwen allemaal klachten veroorzaken. We helpen je graag bij het ontdekken van de oorzaak en het vinden van de beste behandeling. Je kunt voorveel voorkomende aandoeningen onderaan deze pagina kijken.

Elleboogklachten-vanPanhuis
Elleboogklachten-vanPanhuis

Voorkomende aandoeningen

Ook wel bekend als: tennisarm, epicondylitis lateralis of laterale elleboog syndroom

Een van meest voorkomende aandoeningen van de elleboog is de welbekende tenniselleboog. Een tenniselleboog kun je herkennen aan pijnklachten aan de buitenzijde van de elleboog. De pijn straalt soms uit naar de onderarm en pols. Zodra de strekspieren van de pols en hand aangespannen worden zullen de klachten optreden. Een voorbeeld hiervan is als je iets met hand wilt oppakken. In de elleboog zitten peesaanhechtingen die ervoor zorgt dat je je hand en pols naar boven kan bewegen, zodra er een ontsteking in deze peesaanhechting aanwezig is veroorzaakt dit pijn. De pijn kan uitstralen vanuit de elleboog naar de pols en de vingers.

Hoe ontstaat een tenniselleboog?
De naam zal doen denken dat een tenniselleboog ontstaat door te tennissen, dit is echter lang niet altijd het geval. Een tenniselleboog ontstaat door een handeling die regelmatig voorkomt. Hierbij kun je denken aan het wringen bij huishoudelijk werk, ineens veel verven of het constant knippen met een snoeischaar. Een onderhandse grip is vaak prettiger dan een bovenhandse bij deze klachten. Het kan erg hinderlijk zijn en de revalidatie duurt soms maanden. Wel is het zo dat de klachten van een tenniselleboog bij de meeste mensen vanzelf overgaat.

Behandeling
Een tenniselleboog kan op meerdere manieren behandeld worden. De geschikte behandelmethode is afhankelijk van de aard van de klachten en dus per persoon verschillend. De essentie is dat overmatige en verkeerde belasting verminderd dient te worden. In onze praktijk zullen we aan de hand van een onderzoek een behandelplan met je opstellen en samen werken naar een pijnvrije elleboog.

Ook wel bekend als: golfarm, epicondylitis medialis, mediale elleboog syndroom

Een andere veel voorkomende aandoeningen van de elleboog is de golferselleboog. Een golferselleboog kun je herkennen aan pijnklachten aan de binnenzijde van de elleboog. De pijn straalt soms uit naar de onderarm en pols. Zodra de buigspieren van de pols en hand aangespannen worden zullen de klachten optreden. Een voorbeeld hiervan is als je iets met hand wilt oppakken. In de elleboog zit een peesaanhechting die ervoor zorgt dat je met je hand kan knijpen, zodra er een ontsteking in deze peesaanhechting aanwezig is veroorzaakt dit pijn. De pijn kan uitstralen vanuit de elleboog naar de pols en de vingers.

Hoe ontstaat een golferselleboog?
Net als een tenniselleboog ontstaat de golferselleboog vaak door een handeling die regelmatig voorkomt. Hierbij kun je denken aan poetsen, schilderen, racketsporten of bijvoorbeeld veel schroeven indraaien. De meeste klachten van een golferselleboog gaan vanzelf over, wij kunnen je helpen om dit zo optimaal en met de minste klachten te laten verlopen.

Behandeling
Een golferselleboog kan op meerdere manieren behandeld worden. De geschikte behandelmethode is afhankelijk van de aard van de klachten en dus per persoon verschillend. De essentie is dat overmatige en verkeerde belasting voorkomen dient te worden. In onze praktijk zullen we aan de hand van een onderzoek een behandelplan met je opstellen en samen werken naar een pijnvrije elleboog.

Ook wel bekend als: RSI, repetitive strain injury

KANS is een verzamelnaam voor “klachten aan de arm, nek en/of schouder” Deze algemene benaming wordt gebruik voor klachten zoals pijn, stijfheid, krachtsverlies en/of tintelingen in het gebied vanaf de nek tot aan de hand.

Hoe ontstaan KANS klachten?
Vaak worden deze klachten gezien als een werk gerelateerd probleem en vallen nauw samen met houdings-gerelateerde nekpijn. Echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Klachten kunnen ook thuis of op het sportveld ontstaan.
Eerder werden deze klachten RSI genoemd. RSI staat voor repetitive strain injury. Deze benaming suggereert dat klachten altijd het gevolg zijn van het vaak uitvoeren van dezelfde handeling of activiteit. Omdat dit lang niet altijd het geval is de term RSI vervangen door KANS. Klachten kunnen ook ontstaan door een statische houding of kracht zetten. Klachten ontstaan meestal heel geleidelijk, maar kunnen langdurig aanhouden als er niets gedaan wordt aan de oorzaak.

Behandeling
Een KANS klacht kan meerdere oorzaken hebben. Samen met de therapeut wordt gekeken wat de bron van de klacht is. Aan de hand van de uitkomst van het onderzoek kan gekeken worden naar een geschikte behandelmethode. Middels een behandelplan werken we samen naar een pijnvrije elleboog.

Ook wel bekend als: breuken, botbreuk

Breuken kunnen voorkomen in zowel het spaakbeen als de ellepijp. In het ziekenhuis wordt bepaald of er geopereerd moet worden (vaak wordt er dan een plaatje of worden schroefjes geplaatst) of dat de breuk met rust (gips) kan genezen.

Behandeling
Vaak volgt hierna fysiotherapie. De belastbaarheid wordt onder begeleiding opgevoerd, er dient geoefend te worden om de beweeglijkheid weer toe te laten nemen. Daarnaast moet de spierkracht ook weer getraind worden. Het is van belang dat de elleboog weer goed gaat functioneren. Het zelf oefenen is hierbij zeer belangrijk om het herstel goed te bevorderen.

Ook wel bekend als: bursitis

Een slijmbeurs is soort een leeg plastic zakje dat wrijving bij bewegen opvangt. Deze kan ontstoken raken en wordt dan een gevuld plastic zakje en neemt ruimte in. Dit kan klachten geven. Daarnaast kun je klachten hebben door beschadigd kraakbeen, bijvoorbeeld na een (sub)luxatie of een ongeval.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking in de elleboog?
Allereerst kan een slijmbeursontsteking in de elleboog ontstaan door het vaak leunen of stoten op de elleboog. Dit wordt ook wel een ‘studentenelleboog’ genoemd. De druk dit ontstaat op de elleboog geven kleine beschadigingen welke leiden tot een ontsteking.
Zodra er bij een slijmbeursontsteking bacteriën komen wordt de ontsteking erger. Bacteriën kunnen via een ontsteking van de huid of een wondje in de slijmbeurs terecht komen.

Behandeling
Er zijn een aantal aandachtspunten waardoor een slijmbeursontsteking sneller over gaat.

Laat de punt van je elleboog met rust door:

  • Niet op de elleboog te drukken of leunen
  • Bewegingen te vermijden die pijn doen
  • Je elleboog zo min mogelijk stoten

Wat kunnen wij doen?

In eerste instantie willen we samen de diagnose stellen. Dit doen we aan de hand van een gesprek en vervolgens een onderzoek, soms ondersteund met echografie. Als het nodig is, sturen we je naar de huisarts voor mogelijk verder onderzoek; dit kan een foto of MRI-scan zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij de verdenking op een breuk. Vaak is een doorverwijzing niet nodig en kunnen we samen de klachten verhelpen. We willen niet alleen de symptomen bestrijden maar vooral ook de oorzaak behandelen. Zo blijven in de toekomst je klachten ook weg! Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen, maak dan direct een afspraak.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Oefentherapie is een van de behandelmethoden die geschikt zijn voor elleboog klachten. Dit is een interventie die vaak goed werkt. In onze praktijk combineren wij oefentherapie veelal met een andere behandelmethode genaamd shockwave therapie. Shockwave therapie is zeer geschikt bij verkalkingen in de pees en andere peesklachten. We hebben in onze praktijk twee shockwave apparaten (radiaal en gefocusseerd) om u met uw peesklachten zo goed mogelijk te kunnen helpen. Afhankelijk van de aard van de klacht kan er ook gekozen worden voor andere interventies zoals dry needling, manuele therapie, medical taping en EPTE. Door het diverse aanbod aan behandelmethoden en kundige therapeuten kunnen we je uitstekend helpen bij elleboogklachten. Benieuwd naar deze mogelijkheden of wil je behandeld worden? Maak dan direct een afspraak, wij helpen je graag verder.

Maak kennis met onze specialisten!

marieke-geven-vanPanhuis

Marieke Geven
Meer weten?

bram-bulsink-vanPanhuis

Bram Bulsink
Meer weten?

mathijs-ebbers-vanPanhuis

Matthijs Ebbers
Meer weten?