60% heeft minstens één keer in zijn leven last van hoofdpijn

Wist u dat?

Ongeveer 60% van de bevolking heeft minstens één keer in zijn leven last van hoofdpijn, bij 48% gaat dit om spanningshoofdpijn.

Over de achterliggende oorzaak van spanningshoofdpijn is niet veel bekend. Vaak wordt gedacht dat stress of spierspanning de oorzaak is.
Vaak zijn er meerdere factor van invloed, zoals bijvoorbeeld een verkeerde houding of vermoeidheid/te weinig slaap.

Klachten en verschijnselen:

De intensiteit van spanningshoofdpijn is mild tot matig, continu aanwezig en kan voelen als een strakke band die om het hoofd heen zit.
De pijn bevindt zich aan beide zijden van het hoofd is dus niet slechts aan één zijde aanwezig. De hoofdpijn kan doortrekken tot in het voorhoofd en er kan gevoeligheid voor licht en geluid optreden zoals dat ook bij migraine het geval is.

Behandeling en herstel:

Wanneer duidelijk is dat het om spanningshoofdpijn gaat, is het belangrijk om te achterhalen wat mogelijk de hoofpijn uitlokt zodat deze factoren vermeden of bestreden kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan minder koffie drinken of het verbeteren van uw (werk)houding.

Wanneer de klachten voornamelijk uit de nek en de spieren eromheen komen, kan fysiotherapie uitkomst bieden. Uw Fysiotherapeut kan doormiddel van het geven van houdingsinstructies, spierkracht versterkende oefeningen en mobiliserende technieken voor de nek de klachten helpen te verminderen.

Naar overzicht