Shockwave Therapie voor de behandeling van spasticiteit

Wist u dat?

Wij Shockwave Therapie aanbieden voor de behandeling van spasticiteit.

Bij spasticiteit is er sprake van spierspasme. Dit is een toenemende spierspanning in één of meerdere spieren. Er ontstaan een onwillekeurige activiteit van spieren. Men heeft op dat moment geen controle over de spier(en). De spasmes kunnen continu aanwezig zijn, maar kunnen ook met tussenpozen aanwezig zijn. Bewegen van bepaalde gewrichten kan hierdoor erg moeilijk en pijnlijk zijn. Ook treedt er vaak vermoeidheid op vanwege het vele, onwillekeurige bewegen gedurende de dag.

Uit recent onderzoek is gebleken dat er evidentie is voor de effectiviteit van Shockwave therapie (ESWT) voor de behandeling van spasticiteit. Marieke Geven heeft hier onlangs een cursus in gevolgd. Hierin kwamen zeer hoopgevende resultaten naar voren.
Shockwave therapie heeft inmiddels al veel effect aangetoond bij spasticiteit van de hand/pols. Denk bijvoorbeeld aan een gesloten vuist, een buigstand van de pols of een duim-in-handpalm deformiteit. Maar ook standsveranderingen van de voet/enkel bijvoorbeeld een klompvoet, klauwtenen of striatal teen kunnen door middel van Shockwave therapie behandeld worden.

Shockwave therapie is een veilige, effectieve en praktische manier om (de symptomen van) spasticiteit te verminderen. Voordeel ten opzichte van botox injecties is dat deze therapie niet-invasief is en relatief pijnvrij. Tot nu toe is gebleken dat het een effect van 4 tot 16 weken kan hebben.