Knieklachten

In de knie kunnen veel structuren beschadigd of aangedaan raken, door een acuut traumatisch moment maar ook ten gevolge van een sluimerend beloop of een degeneratief proces. In dit artikel behandelen we de drie meest voorkomende knieblessures. Je leest hier wat de klachten zijn en hoe de knie behandeld wordt.

Ga direct naar:

Verklein de risico’s op:

  • Een lang en pijnlijk herstel
  • Verslechtering van de knie
  • Blijvende schade

Bij ons word je gehoord, gezien en geholpen

Jouw hulpvraag zo goed mogelijk proberen te begrijpen, bespreekbaar maken, zodat je weet wat wij je kunnen bieden en wat je van ons kunt verwachten. Zo nodig doen we dat in overleg met collega’s van een andere discipline.

Plan behandeling

Meniscusletsel


In de knie bevinden zich twee halvemaanvormige schijven die tussen het bovenbeen en het onderbeen in liggen. Dit zijn de binnenste en buitenste meniscus. Ze kunnen beschadigen door acuut letsel of door veroudering en slijtage.
De menisci hebben als belangrijkste functie de druk in het kniegewricht te verdelen. De binnenste en buitenste meniscus zorgen ervoor dat beide botdelen toch goed op elkaar aansluiten zonder dat er puntbelasting optreedt.

Acuut meniscusletsel

Bij een acuut meniscusletsel ontstaat er een scheur in de binnenste en/of buitenste meniscus. Deze scheur kan verschillende vormen aannemen en veroorzaakt pijn wanneer de beschadigde meniscus wordt belasting. Soms kan een losgescheurd stukje meniscus in het scharnierende deel van de knie schieten. Dit kan bewegingen van de knie blokkeren.
Het acute meniscusletsel kenmerkt zich door een moment waarom in één keer klachten ontstaan. Meestal is dit een verdraaiing van de gebogen knie terwijl de voet op de grond staat. Er kan een knappend geluid of gevoel waargenomen worden en na enkele uren kan de knie dik worden.

Degeneratief meniscus letsel

Bij degeneratief meniscus letsel treedt er slijtage op van de meniscus. Door veroudering en mogelijk langdurige overbelasting gaat de meniscus in kwaliteit achteruit. De meniscus wordt kwetsbaar, kan scheuren en veroorzaakt pijn wanneer deze wordt belast. De klachten ontstaan geleidelijk, zonder duidelijk voorafgaand trauma. De klachten van degeneratief meniscus letsel worden erger naarmate er meer slijtage in de meniscus optreedt. Omdat de kwaliteit en stevigheid van de meniscus steeds verder achteruit gaan, wordt deze ook kwetsbaarder voor een acute scheur.

Klachten en verschijnselen

De pijn bevindt zich meestal aan de kant van de beschadigde meniscus. Men ervaart pijn bij traplopen, hurken of belaste draaibewegingen van de knie. Ook het lopen op oneffen terrein kan klachten geven. In sommige gevallen kan de knie plots niet meer volledig strekken of kan de knie niet meer buigen en voelt het alsof de knie op slot zit. Deze ‘slotklachten’ in de knie ontstaan omdat een deel van de meniscus klem kom te zitten in het gewricht.

Behandeling en herstel

Door middel van een aantal specifieke testen kunnen onze (sport)fysiotherapeuten een evt. meniscusletsel bekrachtigen/bevestigen. Bij onzekerheid kan een MRI overwogen worden.
De fysiotherapeutische behandeling is gericht op het optimaliseren van het herstel door middel van stabiliserende en spierkrachtversterkende oefeningen.
Pijn, zwelling, slotverschijnselen en een te grote scheur zijn indicaties voor een operatieve behandeling.

Plan behandeling

Patello-femoraal pijnsyndroom


Het patello-femoraal pijnsyndroom kenmerkt zich door pijn rondom de knieschijf. De klachten treden op bij specifieke belasting van het patello-femorale gewricht. Dit is het gewricht tussen de knieschijf (de patella) en het bovenbeen (de femur). Dit syndroom wordt met name gezien bij jongeren en jongvolwassenen.

De knieschijf is aan de achterkant puntig gevormd. Hiermee past hij in de groeve die het bovenbeen vormt. Wanneer de knieschijf niet meer goed in de groeve beweegt kan dit klachten veroorzaken.
Vermoedelijk is de pijn afkomstig van irritatie van de kapsels en banden rondom de knieschijf.
Het “niet goed sporen” van de knieschijf kan een hoop verschillende oorzaken hebben zoals standsafwijking van de knieën of enkels, verkorte spieren of starre weke delen, verminderde belastbaarheid van de knie, verstoorde werking of krachtsverlies van de spieren rondom de knieschijf.

Klachten en verschijnselen

De pijn ontstaat geleidelijk en bevindt zich rondom of achter de knieschijf. Traplopen, hardlopen, hurken of fietsen provoceren de klachten. Wanneer de patiënt langdurig zit, kan dit erg ongemakkelijk gaan voelen. In sommige gevallen kan de knie ‘haperen’ bij het strekken of buigen.

Behandeling en herstel

Het is belangrijk om te weten dat de pijn vervelend is, maar verder onschuldig. In eerste instantie is het van belang de oorzaak van de klachten te achterhalen zodat deze eerst weggenomen kan worden.

Vervolgens kunnen relatieve rust en oefentherapie de klachten verhelpen. Onze (sport)fysiotherapeuten kunnen helpen bij het opstellen van een specifiek oefenprogramma en u de juiste begeleiding geven.

Knieartrose


Knieartrose is een veel voorkomende vorm van artrose en komt voornamelijk voor bij mensen boven de vijftig jaar.

Gewrichtsvlakken van botten zijn bekleed met een dun laagje kraakbeen. Dit heeft een schokdempende werking en zorgt voor een optimale glijbaarheid van de afzonderlijke botdelen in het gewricht. Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit. Dit zorgt ervoor dat het gewricht minder soepel loopt en de schokken minder goed worden opgevangen. Doordat het kraakbeen weg is, kan er bot op bot contact ontstaan in het gewricht. Dit is pijnlijk en maakt het gewricht minder beweeglijk. Verlies van kraakbeen kan leiden tot chronische knieklachten.

Knieartrose kan ook op jongere leeftijd ontstaan. Het kraakbeen kan bijvoorbeeld door een ongeval beschadigen. Maar ook letsel aan de meniscus, kruisbanden of een standsafwijking van het been kunnen artrose tot gevolg hebben omdat het kraakbeen dan gedurende langere tijd verkeerd belast wordt.

Klachten en verschijnselen

Mensen met knieartrose ervaren pijn en stijfheid van het kniegewricht. De knie is pijnlijk met name tijdens bewegen en er is meestal sprake van start- of ochtendstijfheid. Er kan sprake zijn van krakende geluiden of gevoelens in de knie tijdens bewegen of plotselinge slotklachten in de knie.

Behandeling en herstel

Slijtage van kraakbeen is niet terug te draaien. Maar het is wel mogelijk om het kraakbeen zo gezond mogelijk te houden door regelmatig en gedoseerd te bewegen.
Kraakbeen werkt als een soort spons. Bij belasting wordt het ingedrukt en worden afvalstoffen afgevoerd. Wanneer de druk weer losgelaten wordt, zuigt het kraakbeen zich vol met voedingsstoffen. De sponswerking verzorgt op deze manier een ideaal omgevingsklimaat voor het kraakbeen.

Onder begeleiding van een van onze fysiotherapeuten kan een oefenprogramma voor de knie opgesteld worden om de gevolgen van artrose tegen te gaan. Daarnaast kunnen er verschillende manuele technieken toegepast worden om de knie voor zover mogelijk beweeglijk en pijnvrij te houden.

Als conservatieve behandeling geen verbetering geeft, kan operatief ingrijpen overwogen worden.

Plan behandeling

Maak kennis met onze kniespecialisten

Anouk Rabeling

Bram Bulsink

Klanten over onze kniebehandelingen

Mijn knie zat op slot en ik had vooral veel pijn bij het traplopen. Nadat Anouk ernaar had gekeken bleek dat ik meniscusletsel had. Door stabilisatieoefeningen en vooral de persoonlijk aandacht die ik kreeg waren de klachten relatief snel verholpen.

De knie voelt weer goed en de persoonlijke begeleiding heeft enorm geholpen!

Indi Engbers

Met voetbal heb ik een vervelende knieblessure opgelopen. Door direct op te nemen met Van Panhuis ben ik goed begeleid bij mijn terugkeer op het veld. Hierdoor ben ik volledig hersteld en heb ik naderhand geen last meer gehad.

Steijn Hafkamp

Vul onderstaand formulier in voor het maken van een afspraakBel ons op 0543 22 70 70